09.10.2018 - Втор ден водата во Тетово со изменет мирис и вкус


Втор ден како за некои од граѓаните од Тетово е неприфатливо да ја пијат водата од градскиот водовод. За нив водата и понатаму има непријатен мирис кој го опишуваат како мирис на лекови, железо, пластика или варикина.

Како што ни изјавија од Центарот за јавно здравје Тетово, првичните резултати по 24 часовна опсервација на мострите вода покажале и бактериолошка исправност, откако вчерашните анализи за физичко - хемиска исправност исто така беа во ред. Екипа на Центарот за јавно здравје Тетово денес повторно била на терен и утврдила дека водата на изворите, во градскиот резервоар и во филтер станицата нема мирис. Од таму проблемот го лоцираат најверојатно во мешањето на водите од Шарпланинските извори и површинските води кои се зафаќаат со новата водоводна мрежа и минуваат низ филтер станицата.

Инаку од вчера наутро граѓаните почнаа да се жалат дека водата која им истекува од чешмите има изменет вкус и мирис и истите беа загрижени за здравствените последици од нејзино козумирање. Центарот за јавно здравје Тетово и вчера смируваше дека водата е исправна за пиење и одржување на секојдневна хигиена, но дека крајната одлуката останува на граѓаните дали ќе ја пијат или ќе користат флаширана вода.

Во октомври лани, тетовци за прв пат го почуствуваа изменетиот мирис и вкус на водата за пиење. Првично надлежните тогаш препорачаа користење на флаширана вода до откривање на причината. Но, по сите опсежни испитувања беше утврдено дека водата сепак е исправна за пиење. До измена на мирисот и вкусот на тетовската вода беше заклучено дека дошло по пуштањето во употреба на новиот градски водовод, а причината најверојатно лежи во листовите од дрвјата кои паѓале во површинските води од кои се снабдува градот преку новиот градски водовод.


Наташа Петровска

 
     


 
 
30.11.2018 - Зимско одржување на патиштата

30.11.2018 - Светскиот тренд на предновогодишно фотографирање во професионално студио веќе неколку години го следат и тетовци

30.11.2018 - Светскиот тренд на предновогодишно фотографирање во професионално студио веќе неколку години го следат и тетовци

29.11.2018 - Етно вешта жена за Тетово за 2018 година

29.11.2018 - Три лица се повредени во сообраќајна незгода во тетовското село Синичане

28.11.2018 - Тетовци денес дишеа релативно чист воздух

28.11.2018 - Вработените во Општина Тетово во попладневните часови ги напуштија своите работни места.

28.11.2018 - 17-годишна девојка повредена, пак, повредена во сообраќајна незгода

27.11.2018 - Потсетување на гостиварските музичари Стеве Јаковлески и Боби Дојчинов

27.11.2018 - Каква титула би му дале на Тетово, потсетувајќи се назад низ годините?

     
   
     

 
Архива на вести
 
година
     
  месец  
   
     
 
       
  Текстовите кои се објавени смеат да се пренесат на други медиуми само со договор или со наведување дека потекнуваат од оваа интернет страница.