13.09.2018 - Бизнисите во Македонија не се општествено одговорни.Бизнисите во Македонија не се општествено одговорни. Ретко која компанија во своето функционирање ја има вклечено социјалната димензија. За да се мотивираат лицата да отвораат социјални претпријатија започна да се организираат обука. Една таква се одржа и во Тетово.

Љубомир Стојчевски е еден од ретките сопственици на фирми кои во себе ја имаат вклучено социјалната компонента. Тој поседува ресторан во Скопје кој работи веќе три години, а 30% од профитот преку храна и пијалаци го разделува на бездомните лица. Вели дека неговиот бизнис поради општествената одговорна компонетна која ја има, се промовира и од година вгодина расте. Клиентите се мотивирани да го посетуваат ресторанот, тие уживаат во храната, а се чуствуваат и хумани, затоа што преку нивната потрошувачка се обезбедуваат донациите за бездомниците.

Во Македонија се организираат обуки со цел да се мотивираат претежно младите да отвораат социјални претпријатија. Обуките се организираат од Агенцијата за подршка на претприемништвото во република Македонија и Институтот за економски стратегии и меѓународни односи. Предавачи на обуките кои започнаа во Тетово, се лица кои веќе имаат вакви бизниси.

Од Институтот за економски стратегии и меѓународни односи, велат дека можат дури и мали и микро претпријатија да вметнат социјална компонента во својот бизнис и да бидат успешни.

Социјалните претпријатија во земјите од Европската Унија, учествуваат со 10% од Бруто домашниот производ. 
     


 
 
30.11.2018 - Зимско одржување на патиштата

30.11.2018 - Светскиот тренд на предновогодишно фотографирање во професионално студио веќе неколку години го следат и тетовци

30.11.2018 - Светскиот тренд на предновогодишно фотографирање во професионално студио веќе неколку години го следат и тетовци

29.11.2018 - Етно вешта жена за Тетово за 2018 година

29.11.2018 - Три лица се повредени во сообраќајна незгода во тетовското село Синичане

28.11.2018 - Тетовци денес дишеа релативно чист воздух

28.11.2018 - Вработените во Општина Тетово во попладневните часови ги напуштија своите работни места.

28.11.2018 - 17-годишна девојка повредена, пак, повредена во сообраќајна незгода

27.11.2018 - Потсетување на гостиварските музичари Стеве Јаковлески и Боби Дојчинов

27.11.2018 - Каква титула би му дале на Тетово, потсетувајќи се назад низ годините?

     
   
     

 
Архива на вести
 
година
     
  месец  
   
     
 
       
  Текстовите кои се објавени смеат да се пренесат на други медиуми само со договор или со наведување дека потекнуваат од оваа интернет страница.